نمونه سوالات استخدامی بهداشت محیط
مضرات کلر در آب آشامیدنی - سایت بهداشت محیط ایران
سایت بهداشت محیط ایران
بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط

مضرات کلر در آب آشامیدنی

مضرات کلر در آب آشامیدنی :

با توجه به مضرات کلر در آب آشامیدنی ، تامین آب آشامیدنی با کیفیت استاندارد ، با بهره گیری از فناوری های روز هدف اصلی  می باشد. افزایش روز افزون جمعیت و ضرورت تامین دائمی آب سالم و گوارا، پیدایش بیماریهای نو ظهور و مقاوم شدن برخی میکروارگانیزم ها نسبت به کلر همزمان با شکل گیری برخی ترکیبات جانبی خطرناک در فرایند کلر زنی ،نیاز به مطالعات جدی بر روی گندزداهای مو ثرتر را ایجاب نموده است .

ارتقای بهداشت محیط یک جامعه ارتباط مستقیم با کمیت و کیفیت آب مصرفی آن جامعه دارد و تمرکز شهرها و صنایع در اطراف منابع آب و افزایش روزافزون جمعیت شهری و روستایی سبب افزایش مصرف آب شده ، در نتیجه کنترل و توجه بیشتری به ان از اولویتهای مهم هر جامعه ای محسوب می شود . کمبود آب در جهان به خصوص در کشورهای در حال توسعه ، اهمت حفظ و نگهداری و بهره برداری صحیح از این منابع و جلوگیری از آلودگی آنها و گندزدایی آب قبل از مصرف را دو چندان می نماید . تا به حال مواد و روشهای زیادی برای گندزدایی آب مورد استفاده قرار گرفته که یکی از مهمترین و پرمصرف ترین آنها مشتقات کلر است که به صورت گاز ا محلول کلر قابل تزریق به آب هستند.

ارتقای بهداشت محیط یک جامعه ارتباط مستقیم با کمیت و کیفیت آب مصرفی ان جامعه دارد . با افزایش مصرف آب در بخش صنعت ، ، و مصارف عمومی ، نیاز به تصفیه بیشتر آب امری ضروری است و در صورت فراهم بودن آب کافی توجه به کیفیت آب و سالم سازی قبل از تحویل به مصرف کننده حتی در آخرین واحد مصرف کننده نیز اهمیت خاصی دارد .


کنترل آب با توجه به معیارها و استانداردهای موجود در هر کشوری انجام می شود . معیار الگوی اعلام شده از طرف خبرگان و متخصصان ، جهانی و بیان کننده سلامت است بدون اینکه مسائل خاصی در آن دخالت کند ولی همین معیار وقتی در کشورها مطرح می شود ، مسائل مختلف فنی ، اقتصادی ، سیاسی ، اجتماعی ، فرهنگی و جغرافیایی در آن داخل می شود ؛ به همین علت شاهد وجود اختلاف بین استاندارد کیفیت آب کشورهای مختلف هستیم .

در خصوص مضرات کلر در آب آشامیدنی نکته قابل توجه حرکت تمام کشورها در جهت پیشرفت و رسیدن به معیارها و حتی فراتر از آنهاست و در کشورهای زیادی استاندارد آنها از معیارهای اعلام شده نیز فراتر رفته و کیفیتی بهتر از معیار را اریه می دهند ، در حالی که استاندارد تعداد زیادی از کشورهای جهان سوم هنوز اختلاف زیادی با معیارهای اعلام شده داشته و در سطحی پایین تر است .
در اولویت بندی انتخاب منابع آب جهت شرب ، اولین انتخاب ، به خصوص در مناطق کوچک ، منابع آب زیرزمینی هستند که غالباً با انجام یک فرآیند گندزدایی و کلرزنی ساده دارای کیفیت مطلوبی جهت شرب می شوند . کلرزنی آب قبل از مصرف ، فرآیند لازم الجرای تصفیه آب و آخرین اقدام جهت نابودی کامل عوامل بیماری زا است تا بدینوسیله از شیوع بیماریهای قابل انتقال از طریق آب جلوگیری و یا حتی الامکان به حداقل رسانده و به میزان 40-100درصد از ابتلای افراد به این قبیل بیماریها کاسته شود . البته مصرف کنترل شده کلر و مشتقات آن جهت گندزدایی آب ، در کنترل طعم و بوی آب نیز موثر است . گندزدایی آب ، در کنترل طعم و بوی آب نیز موثر است .
گندزدایی آب ، در کنترل طعم و بوی آب نیز موثر است . گندزدایی آب ، در کنترل طعم و بوی آب نیز موثر است . گندزداهای متداول آب عبارتند از : کلر و مشتقات آن مثل کلرآمین ، دی اکسیدکلر ، محلول هیپوکلراید ، قرصهای کلر و ازن ، اشعه ماورای بنفش و ترکیبات ید . در بین روشهای مختلفی که تاکنون جهت گندزدایی آب شرب توسعه پیدا کرده ، هنوز کلرزنی بیشترین کاربرد را دارد . چون حمل و نقل آن آسان و باقی مانده قابل اندازه گیری در آب دارد و مصرف آن اقتصادی است و میکروبهای مختلف را از بین می برد .

 

مضرات کلر در آب آشامیدنی :


کلرباقیمانده در اثر ترکیب با مواد آلی موجود در آب تولید ترکیباتی موسوم به تری هالومتان ها را می کند که بیشتر متخصصان بر سرطان زا بودن این ترکیبات تاکید دارند.
کلرزنی باعث کشته شدن میکروارگانیزمهای موجود در آب می شود. این درحالی است که لاشه این میکرو ارگانیزمها در آب باقی می مانند و ممکن است خود منشا آلودگی شوند. تماس کلر با پوست و موی انسان باعث ایجاد حساسیت، ریزش مو و مشکلات دیگر شود. استنشاق گاز کلر ( در استخر یا حمام ) برای ریه انسان مضر می باشد. گروهی از میکروارگانیزمها مانند کریپتوس پرودیوم نسبت به کلر مقاوم هستند و با این روش از بین نخواهند رفت. بنابراین کارشناسان توصیه می کنند که جهت مقابله با اثرات زیانبار کلر در آب آشامیدنی، در نقطه مصرف کلرباقیمانده آب را حذف کرده و سپس اقدام به نوشیدن آب کنیم. 

 

کلر باقیمانده – کلر مصرفی اضافه شده به آب = کلر مورد نیاز


نوع کلر مصرفی در اجتماعات کوچک در حال حاضر بیشتر گرانول هیپوکلریت کلسیم است که محتوی 65-70 درصد وزنی کلر فعال می باشد و قادر است مقدار زیادی از کلر را آزاد نماید . با حل نمودن 1.5کیلوگرم از آن در هر 1000لیتر آب ، 1گرم در لیتر محلول کلر یک گرم بر لیتر حاصل خواهد شد که می توان از محلول حاصل جهت ضدعفونی آب شرب استفاده کرد . هنگام کاربرد پرکلرین %70ممکن است تا %10کلر فعال همراه رسوبات و لجن دفع شود که باید در محاسبه کلر مورد نیاز توجه قرار گیرد ؛ در نتیجه می توان به راحتی میزان کلر مورد نیاز و مصرفی سه ماه را مشخص و جهت تهیه آن اقدام نمود .

مثال : مقدار پرکلرین %70مورد نیاز برای گندزدایی آب چاهی که در شبانه روز سه نوت 4ساعته عملیات پمپاژ آب را با میزان آبدهی 10لیت در ثانیه انجام می دهد چقدر است ؟ اگر اختلاف ارتفاع محل چاه و مجموع افت فشارهای مسیر تا مخزن هوایی معادل 80متر باشد ، عملیات گندزدایی چگونه باید انجام شود. 


مضرات کلر در آب آشامیدنی

با فرض کلر مصرفی حداقل 4میلی گرم در لیتر ، مقدار کلر خالص لازم عبارت است از :

مضرات کلر در آب آشامیدنی

 




مضرات کلر استخر شنا برای بدن انسان


دکتر محمد حسین افتخاری اظهار کرد: فردی که به کلر حساسیت داشته باشد دچار این آلرژی می شود. این آلرژی همانند آلرژی های مدیکال یا شیمیایی است و قرمزشدن کامل چشم، التهاب، ورم پلک ها و خارش را در پی خواهد داشت.
وی اضافه کرد: میزان بروز حساسیت در اشخاصی که زمینه آلرژیکی دیگری نیز دارند بیشتر است و همچنین میان نوجوانان 13 تا 14 ساله و همین طور بزرگسالان نیز شیوع بالاتری دارد.
استاد دانشگاه شهید بهشتی به کسانی که به استخرها مراجعه می کنند توصیه کرد قبل و بعد از شنا در استخر دوش بگیرند تا تماس آب آلوده با چشم کاهش یابد.
وی یادآور شد: علاوه بر محلول هایی که توسط پزشک برای درمان تجویز می شود، استفاده از کمپرس یخ نیز در کمشدن خارش و التهاب ناشی از حساسیت به کلر موثر است.
دکتر افتخاری درباره دلیل آلوده بودن آب استخرها و بالابودن غلظت کلر در این مکان ها توضیح داد: اغلب به منظور کم کردن میزان آلودگی، غلظت کلر را در آب افزایش می دهند. البته میزان کلر توسط مراکز بهداشتی و کلرومترها اندازه گیری می شود اما باید توجه کردکه عدم رعایت استاندارد در این مورد منجر به ایجاد آلرژی ها، عفونت، اگزما و تراخم شده و فرد را با مشکلاتی مواجه می کند.
وی ادامه داد: اگر چشمان کودکی پس از بیرون آمدن از استخر، قرمز شد مراجعه به پزشک الزامی است زیرا این قرمزی نشان دهنده عفونت است. عفونت های تراخم از طریق آب به چشم منتقل می شوند. همچنین التهاب تراخم که می تواند منشا ویروسی و باکتریایی داشته باشد به دنبال شنا در آب های آلوده بویژه استخرها ایجاد می شود.
این عضو انجمن چشم پزشکی، در ادامه از والدین خواست تا مراقب سلامت فرزندان خود باشند و در این مورد اظهار کرد: اگر والدین متوجه شدند که چشمان کودکشان پس از شنا در استخر ترشح عفونی و آبکی دارد، وی را به مراکز درمانی منتقل و برای چندین روز از ورود کودک به استخر منع کنند زیرا ممکن است این عفونت وارد آب شده و تعداد زیادی از افرادی را که به استخر مراجعه می کنند را درگیر کند.
وی در پایان اضافه کرد: کنترل استخر، کلریزه کردن مناسب و تصفیه آب استخر تا حد زیادی در کاهش این عوارض موثر خواهد بود. همچنین استفاده از عینک های شنا به این خاطر که تماس چشم با آب آلوده را کاهش می دهد، به میزان قابل توجهی در کنترل و جلوگیری از ابتلا به بیماری های عفونی ناشی از شنا در آب استخرهای آلوده تاثیرگذار خواهد بود
 .
















جهت اطلاع از مطالب به روز سایت به کانالهای ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید.



   

(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب مراجعه کنید)