سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط
سایت بهداشت محیط ایران

سایت بهداشت محیط ایران

بهداشت محیط،آب وفاضلاب، مواد زائد ، بهداشت مواد غذایی،استخدامی بهداشت محیط

دستور العمل مربوط به نظافت مرطوب بیمارستان

 

دستور العمل مربوط به نظافت مرطوب

 

    نظافت مرطوب با فواصل زمانی مشخص جهت برطرف نمودن رسوبات و رنگها و آلودگیهای از این قبیل مورد استفاده قرار می گیرد .سرویسهای بهداشتی و سایر مناطق مرطوب مشابه حداقل روزانه یکبار نیاز به نظافت دارند فواصل زمانی این نظافت در بخشها بر اساس صلاحدید مسئول بخش تعیین می گردد .

  مواد دترجنت معمولی ( شوینده ها ) جهت نظافت کافی بوده و بایستی به صورت تازه و روزانه تهیه گردد . وسایل مربوط به این نظافت از قبیل سطل ها ،وسایل تمیز کننده زمین و سایر سطوح بایستی تمیز و بصورت خشک نمودن وسایل تمیز کننده زمین لازم بوده .ذکر این نکته ضروری است که وسایل تمیز کننده پس از استفاده در اتاق بیماران عفونی و یا اتاقهای ایزوله و یا احتمالا" قبل از استفاده در اتاق بیمارانی که نقص سیستم ایمنی دارند بایستی ضدعفونی شوند در این روش ابتدا کاملا" شستشو انجام و سپس در محلول هیپوکلریت سدیم 1% غوطه ورشده ( حداکثر به مدت 30 دقیقه ) و سپس مجددا" بطور کامل شستشو و خشک می گردد .

جهت خشک شدن سریعتر سطل ها بایستی پس از شستشو سطل ها بصورت وارونه قرار گرفته و وسایل نظافت زمین نیز آویزان قرار داده شود .

   بهتر است که از دو سطل مجزا برای آب تمیز و کثیف استفاده شود . ذکر این نکته نیز ضروری بنظر میرسد که پس از نظافت مرطوب ، خشک نمودن هر چه سریعتر سطوح به جلوگیری از تکثیر میکروارگانیسم ها و انتشار عفونت کمک می نماید .

 

ضدعفونی هنگام ریختن یا پاشیده شدن مواد آلوده بر روی سطوح

 

 

در مورد بیشتر موادی که بر روی سطوح پخش می شوند ( از جمله مواد غذایی ، ادرار یا استفراغ )تمیز نمودن با آب و مواد شوینده کافی به نظر می رسد . در مورد موادی که بطور بالقوه می توانند حاوی ارگانیسم مضر باشند بایست از مواد ضدعفونی کننده استفاده شود .    استفاده از دست کش های یکبار مصرف جهت تمیز نمودن این مواد الزامیست . در مواردی که خطر آلوده شدن لباسها وجود دارد پوشش محافظ نیز باید استفاده گردد .

  در صورت ریخته شدن خون و یا مایعات و یا هر گونه مایع آغشته به خون بایستی ماده ضدعفونی کننده ( هیپوکلریت سدیم با غلظت 1% ) جهت پاک کردن و ضدعفونی مورد استفاده قرار گیرد .

 

  نحوه تمیز کردن :

ابتدا دستمال پارچه ای را بر روی مایع آلوده ریخته شده انداخته ، تا مواد آلوده شده جذب شده  و سپس مایع ضدعفونی کننده را روی آن ریخته و حداقل به مدت 10 دقیقه به همان حال باقی بماند و سپس کلیه پارچه ها ، دستکش بایست به نحو مطلوب دور انداخته شوند ( زباله عفونی ) ذکر این نکته ضروری است که مایع ضدعفونی کننده بایستی بطور صحیح و دقیق رقیق شده و برای هر بار استفاده به صورت تازه تهیه گردد

در مواردی که استفاده از هیپوکلریت سدیم موجب آسیب رساندن به سطوح می گردد ،استفاده از ماده جایگزین مانند Mikrobac forte مناسب می باشد  

 

دستورالعمل شستشوی سرویسهای بهداشتی و دستشویی ها

  

سرویسهای بهداشتی ( حمامها و توالت ها ) و محل شستشوی دست ها بایستی حداقل بصورت روزانه توسط پرسنل خدمات تمیز گردد . (جهت نظافت معمول استفاده از مواد شوینده کافی است )

در مواردی که بیمار عفونی استحمام کرده ، یا بیمار مبتلا به ارگانیسم های مقاوم و یا میکروارگانیسم های مشکل زا باشد ، بایستی از ماده ضدعفونی کننده استفاده شود ضدعفونی نمودن قبل از استحمام بیماران با زخم باز نیز لازم می باشد .

در مورد توالت فرنگی مشترک بعد از استفاده بیمارانی که مبتلا به عفونت دستگاه گوارشی می باشند ضد عفونی الزامیست

ماده ضدعفونی کننده مناسب هیپوکلریت سدیم 5.%می باشد و پس از ضدعفونی محل بایستی با آب شستشو داده شود و خشک گردد .

ریختن مایع ضدعفونی کننده در فاضلاب هیچ نقشی در کاهش عفونت بیمارستانی ندارد.

 

 

 

دستورالعمل استفاده از صابون مایع

 

پس از اتمام صابون موجود در ظرف صابون مایع ، از پرکردن مجدد آن خوداری کرده و حتما" پس از شستشو و خشک کردن ظرف اقدام به پر کردن آن نمایید .

در صورتی که هنگام استفاده از صابون مایع اطراف ظرف دستشویی آلوده به قطرات صابون گردید ، بایستی روزانه تمیز و صابون های اضافی پاک گردد .

باقی ماندن آلودگیها در اطراف ظرف مزبور و یا پرکردن مجدد آن ، بدون شستشو وخشک نمودن ، باعث رشد باکتریهای مقاوم در صابون مایع می شود

 

 

 

 

دستورالعمل استفاده از هیپو کلریت سدیم ( آب ژاول یا سفید کننده )


مشخصات و خواص :

دارای خاصیت ضدعفونی کننده با اثر سریع بر روی فعالیت میکروارگانیسم ها می باشد .

موارد مصرف :

محلول به صورت رقیق شده1.%تا حداکثر 1%جهت ضدعفونی و شستشوی زمین ، کف ،دیوارها ،تمامی قسمتهای متشکل از سنگ ، دستشویی ، توالت ، حمام و ... در کلیه بخشها به کار برده می شود . همچنین در مواردی که خون و مایعات آلوده بر روی سطوح پاشیده شوند . بایستی شستشو مطابق دستورالعمل مربوطهتوسط این محلول انجام شود .

نکات قابل توجه :

محلول بایستی به صورت تازه و روزانه تهیه و مصرف شده و از مصرف محلول رقیق شده پس از گذشت 24 ساعت پرهیز شود .همچنین از مصرف ماده ضدعفونی کننده فوق با غلظت بیش از 1% خودداری شود . ( باعث تحریک دستگاه تنفسی شده و برای بیماران و پرسنل به صورت جدی آزار دهنده می باشد ) از مصرف این ماده برای اشیاء فلزی و استیل خوداری شود ( بدلیل اثر خوردگی )باید به خاطر داشت که در زمان کاربرد این محلول درجه حرارت از 40 درجه سانتی گراد تجاوز ننماید .

عوارض :

تنفس بخار هیپوکلریت و کلر آزاد شده آن باعث سرفه و تحریک شدید دستگاه تنفسی می شود و این خاصیت خصوصا" در هنگام استفاده همزمان اسیدها و مواد اکسید کننده تشدید خواهد شد . همچنین دارای اثر تحریک کننده در روی پوست نیز می باشد که در صورت تماس بایستی موضع را با آب فراوان شسته شود .

 

دستورالعمل شستشو و نگهداری فلومتر اکسیژن

 

با توجه به اینکه فلومتر اکسیژن اغلب مرطوب بوده و در تماس مستقیم با مجرای تنفسی بیمار است ، ضدعفونی و تمیز کردن آن ضروری می باشد . مجیطهای مرطوب مکان مناسب برای رشد انواع میکروارگانیسم ها می باشد

دستگاه اکسیژن تراپی از دو قسمت مجزا شامل مانومتر و محفظه آب تشکیل شده است

1.               مانومتر : این قسمت از دستگاه غیر قابل شستشو بوده و برای ضدعفونی آن بایستی از دستمال آغشته به ترکیبات الکلی استفاده کرد

2.               محفظه آب : این قسمت از دستگاه قابل شستشو بوده و برای ضدعفونی و تمیز کردن آن بایستی ابتدا کاملا" از مانومتر جدا شده و سپس با یک شوینده معمولی و برس جرم زدایی و در انتها شسته و خشک شوند

محفظه آب بایستی در فواصلی که استفاده نمی شود بصورت خشک نگهداری شود و ریختن آب در محفظه آب فلومتر بایستی بلافاصله قبل از استفاده از دستگاه باشد و به هیچ وجه نباید به منظور آماده نگهداشتن دستگاه محفظه آب برای مدت طولانی پر از آب نگهداری شود .

شستشوی دستگاه در حالت عادی هفته ای یکبار و پس از ترخیص هر بیمار با دترجنت ( شوینده ) ضروری بوده بویژه در صورتیکه بیمار مبتلا به عفونت های دستگاه تنفسی می باشد

توجه: محفظه آب فقط از آب مقطر پر شود .زیرا آب معمولی باعث تشکیل رسوب و جرم در داخل فلومتر می گردد.



نویسنده

الهه السادات امیری نایینی

کارشناس بهداشت محیط

منبع : سایت موژ







(جهت دسترسی به مطالب به روز به سمت چپ سایت بخش آخرین مطالب انتهای سایت مراجعه کنید)





www.environmentalhealth.ir